Általánosan kijelenthető, hogy a 20. század közepétől napjainkig az üzleti világban az öltözködési normák egyre inkább lazultak.  Míg a harmincas évek még bővelkedtek a szigorú öltözködési etikettben, az ötvenes évek Amerikájának első óriásvállalatai már új szemléletmódokat vezettek be az üzleti öltözködési kultúra terén.  Bár még mindig vannak olyan foglalkozások és vállalatok, amelyek hivatalos, szigorú előírásoknak megfelelő munkahelyi ruházatot várnak el a dolgozóiktól, egyre több vállalatnál már csak akkor kívánja a munkavállalói öltözködését szabályozni, ha ügyféltalálkozóra kerül sor.  Azoknak a férfiaknak, akik számára megjelenésük a professzionális üzleti életük fontos részét képezi, ez inkább előny, mint hátrány. Megfelelő törődéssel finoman, elegánsan tűnhetnek ki kollégáik és partnereik közül.

 

Melyek azok az apró részletek amelyekkel biztosíthatjuk, hogy külsőnkkel sikeresen kommunikáljunk az üzleti életben?   Hogyan könnyíthetjük meg üzleti tevékenységünket a vizuális megjelenésünk révén? Férfi stílusszakértőnk, a Londonban képzett bespoke szabó, Simon Skottowe osztja meg tapasztalatait a témakörben.

 

Habár a különböző üzleti összejövetelek formalitásukból adódóan eltérő öltözeteket kívánnak meg, fontos, hogy mindettől függetlenül ugyanazzal az igényességgel álljunk hozzájuk. Igazán alapvetőnek tűnhet, ugyanakkor sohasem lehet elégszer elismételni: egy tiszta, fényesre polírozott cipő és az általános ápoltság elengedhetetlen az első benyomás sikeréhez. Mielőtt konkrét öltözködési formákat említetnék, fontos hogy kiemeljem ruháink előnyös szabásának fontosságát. Viselhetünk öltönyt vagy vászonnadrágot, kézzel varrottat vagy konfekciót, amennyiben öltözetünk nem követi a test vonalát, túl bő vagy éppen túl szűk, a kívánt hatás biztosan elmarad.

 

Formális üzleti öltözetet kívánnak meg az ügyféltalálkozók, a magas szintű belső megbeszélések és az állásinterjúk. Ezek az alkalmak mindenképpen megkövetelik az üzleti öltöny és a nyakkendő viselését.   

 

Üzleti öltöny kiválasztásakor a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

 

Hagyományos szabás: A zakó alkattól függően két vagy háromgombos lehet. Míg manapság a szűk szabás és a rövid állású zakók számítanak divatosnak, magas szintű üzleti környezetben az időtlen elegancia és a klasszikus szabás favorizált. A zakó hossza csípő tájékon végződik, takarja a hátsót, a nadrág szabása a testvonalat követi, sehol sem feszül. A nadrág kissé megtörik a cipőn, a sziluett egységes, a nadrág alja azt nem töri meg.

 

Finom fésült gyapjúszövetek (sima felületű, lágy tapintású), szürke vagy kék színben, óvakodva a túlzottan világos vagy élénk árnyalatoktól. Egyszínű szövetekkel sohasem hibázhatunk, jellegzetes üzleti mintaként a tűcsíkok és az Eszterházy kocka elfogadottak. Amennyiben napi rendszerességgel visel öltönyt, érdemes közepes vastagságú, sűrű szövésstruktúrájú szöveteket választani. (Az öltönyszövetek finomságát jelző skálán ez a Super 100’s, 120’s és 130’s szöveteket jelenti, twill vagy sima struktúrában.) Általánosságban elmondható, hogy minél vékonyabb és finomabb tapintású egy szövet, annál jobban gyűrődik, felülete a rendszeres viselés következtében gyorsabban fényesedik ki.  A legtöbb szövet kereskedő és a konfekció ipar is kínál kollekcióiban úgynevezett „travel” szöveteket. Szövéskor a szálakat többször csavarják meg (high twist), ennek következtében tartósabbak, kevésbé gyűrődnek, viselés után újra eredeti formájukat veszik fel.

 

A kevesebb több: Kerüljük az eltúlzott részleteket és a harsány színkombinációkat, amire jó példaként merül fel az eltérő színű gomblyuk kivarrás a zakókon.

 

A háromrészes és a duplasoros öltönyök viselése elfogadott, különleges alkalmakra kifejezetten elegáns megoldás.

Az ing szövetek tekintetében is helytállóak a szövetek szövésére és súlyára vonatkozó tanácsaim: Közepes súlyú, sima szövésű vagy twill szöveteket érdemes választani, melyeket a teljes év folyamán viselhetünk. Alkalmi szerepe mellett a fehér ing az üzleti világban dolgozók egyik megkülönböztető jeleként szolgált. Manapság azonban már nem elvárt a fehér ing viselése, az egyszínű világoskék vagy a keskenyen csíkozott modellek is ugyanúgy elfogadottak. Ingeink minősége nagyban befolyásolhatja komfort érzetünket a munkanap folyamán, kerüljük a kevert szálas szöveteket, válasszunk 100% pamutot helyette. Egy jól összeállított ing kollekció éveken keresztül ruhatárunk stabil alapját képezheti. Az ingek élettartamának megőrzéséhez, a hónalj környéken megjelenő sárga foltok elkerüléséhez célszerű alumínium származék mentes dezodort választani.

 

Bár egyre kevesebb olyan férfiakat látunk, akik mandzsettagombokkal ellátott dupla mandzsettás inget viselnek, ez az apró díszítőelem odafigyelést, személyes stílust közvetít az üzleti munkakörnyezetben. Csak arra figyeljünk, hogy farmerrel ne párosítsuk őket.  Finom fésült gyapjúszövetekhez tiszta selyem nyakkendő viselése adekvát, egyszínű vagy apró repetitív mintázattal (foulard). Tény, hogy egyre kevesebb nyakkendős férfival találkozunk az utcákon, ugyanakkor véleményem szerint az üzleti megjelenéskor az öltözet befejezetlen hatást kelt nélküle. Mivel az összeállítás középpontjában van, egy jól megválasztott darab (legyen egy árnyalattal sötétebb az öltöny színénél) a tekinteteket az arcunkra irányítja majd. A haránt csíkos (regimental) darabokat ne párosítsuk öltönnyel, ezt a kiváltságot hagyjuk meg az időjárás jelentőknek.

 

A cipő tükör viselője lelkébe, egy koszos vagy rosszul megválasztott pár az összes erőfeszítésünket egyszerre vágja sutba. Formális üzleti viselethez a legsokoldalúbb választás egy fekete oxford fazonú félcipő. Ezt a legtöbb kék és szürke öltönnyel bátran viselhetjük. Habár a barna cipők térhódítása mára elfogadottá vált, megválasztásuk több megfontolást igényel. Öltönyös viselet esetén célszerű arra törekednünk, hogy a cipőnk színe legalább egy árnyalattal sötétebb legyen, mint az öltöny színe. Esti megjelenésekhez továbbra is egy fekete párral járunk a legjobban.

 

Öltözetünk összehangolásához egy jó tippként szolgál, ha kiegészítőink ugyanabból a fémből készültek. Az óra, mandzsettagomb és az övcsat harmóniája egységes, rendezett hangulatot közvetít. 

Ha az irodában a zakó viselése nem elvárt, akkor is érdemes egyet kéznél tartani. A sötétkék blézer/szürke szövetnadrág kombinációjával hibázni nem tudunk, emellett rendkívül sokoldalú párosítás: viselhetjük nyakkendővel vagy a nélkül, fekete vagy barna cipővel egyaránt.  Ha zakóra egyáltalán nincs szükség, egy jól szabott ing és nadrág viselése akkor is elengedhetetlen. Színek és fazon tekintetében a lehetőségek behatároltak, helyezzük a hangsúlyt inkább a szövetek minőségére és a kényelmes, előnyös szabásra. A cipők és az apró kiegészítők annál fontosabb szerepet játszanak személyiségünk megmutatásában. Általános tanácsként elmondható, hogy ha valami bevált, ne válj meg tőle. Így ezek a darabok stílusod részeivé válnak majd.

A Casual Friday kilencvenes évekbeli térhódítása az Amerikai Egyesült Államokban világszerte hatással volt az irodai öltözködési normákra. Miután a farmer és a tornacipők is megjelentek az irodában, ezek viselése mára egyre elfogadottabbá vált a hétköznapokon is. A tudatos férfi számára ez is jó alkalmat kínál stílusának megmutatására. Egy jól szabott pamutvászon nadrág, akár egy bátrabb színárnyalatban, puha galléros inggel vagy piké pólóval párosítva, stílusos alternatívaként szolgálhat kötetlen alkalmakra.

 

Munkahelytől és hivatástól függetlenül, az igényesség és a választékos öltözködés növeli az önbizalmat, ezáltal pozitív hatással lesz karrierünkre is. Véleményem szerint a minőség = egyediség = részletekre való odafigyelés és mindez nagyon fontos az üzleti életben is.  Az igényesen összeállított ruhatár betekintést nyújt viselője gondolataiba is.

 

Vásároljunk tehát kevesebbet, ugyanakkor több odafigyeléssel, a minőségre és a különlegességre törekedve.