Stílus Simon Szemszögéből

Esküvői Viselet

Nyakunkon az esküvői szezon, vőlegényként és vendégként is itt az ideje öltözetünk összeállításának.  Bejegyzésünkben a különböző trükköket és tradíciókat gyűjtöttük össze az emlékezetes megjelenés elsajátításához.

Az esküvőről sokáig csak a vallási és a polgári szertartás, majd a lányos háznál tartott lakodalom vagy buli jutott az eszünkbe. Manapság „ahány ház, annyi szokás”, tanyától a tengerpartig minden felmerül. Tehát az első lépés az esküvő stílusának pontos meghatározása. A választott helyszín és az esküvő hangulata nagyban meghatározza a megfelelő öltözetet, kiválasztásához a „teljes kép” részeként kell gondolnunk rá. A menyasszonynak ragyognia kell párja oldalán, ugyanakkor a vőlegény kell, hogy a legjobban öltözött férfi legyen a teremben. A menyasszonyi ruhára visszatérve, fontos hogy az urak legyenek tisztában a ruha stílusával, még ha nem is látták azt. Nincs annál rosszabb, mint amikor a férfi alulöltözi a nőt és összetévesztik a sofőrrel vagy netán a pincérrel. Vendégként is ajánlatos kérdezősködnünk, mivel nem illik túlöltözni az ifjú párt. Hölgy vendégek számára a fehér ruha kizárt. Ha kedvesünk mégis ilyenben mesterkedik, jelezzük udvariasan egy nagyobb konfliktus elkerülése végett.

 

Gergely háromrészes Eszterházy kockás bespoke öltönyben állt az oltár elé.

Mielőtt elmerülnénk az esküvői öltözet összeállításának részleteiben, fontos kiemelnünk az ápolt megjelenés elengedhetetlen fontosságát. Hajvágás egy héttel az esküvő előtt, szakáll és arcszőrzet három nappal előtte ajánlott. Manikűr és kozmetikus opcionális, ha úgy döntünk élünk vele, érdemes mindent egy napra szervezni.

A ’morning dress’ a legünnepélyesebb nappali viselet, mellyel a mai napig találkozhatunk esküvői szertartásokon. Zsakett, eltérő színű mellény és szürke/fekete csíkos nadrág alkotja az összeállítást. A zsakett kabát általában fekete vagy sötétszürke színben, mindig spicces reverrel készül. Egy gombbal záródik és deréknál ‘elvágva’ hátul lekerekített farokban végződik. Leginkább nyugat-európai arisztokratikus körökben találkozhatunk vele (Harry and Meghan). Magyarországon kevésbé elterjedt. Viselését érdemes megfontolni: ha a menyasszony nagy volumenű, uszályos ruha mellett döntött ,  illetve ha olyan grandiózus helyszínen köttetik a frigy, mint a budapesti Szent István Bazilika. Ilyenkor hagyományosan a vendégeknek is a ’ morning dress’ az előírt öltözködési forma. Ez a kifejezetten formális kombináció több variációs lehetőséget rejt magában: mindhárom ruhadarab készülhet azonos szövetből, illetve a zsakett rövid zakóra cserélhető. Ezek az összeállítások megfontolt tervezést és egyfajta stílusbiztonságot követelnek meg a uraktól, megfelelően alkalmazva viszont igazán kifinomult személyiségről tanúskodnak.

 

Phillip klasszikus szmokingot választott az ibizai lagzira.

Délutáni templomi szertartásokra, zárt térben megrendezésre kerülő lakodalmakra a szmokingos megjelenés is elegáns lehetőség a vőlegények számára. Több fazonból választhatunk a klasszikus kétrészes egygombostól a duplasoroson keresztül, a három részes verziókig. A hagyományos fekete mellett kifejezetten sikkes alternatívát kínálnak a sötétkék színárnyalatok is.  Tekintsünk rá befektetésként, a következő báli szezonban minden bizonnyal jó hasznát vehetjük majd.

Bizton állíthatjuk, hogy a magyar vőlegények körében a klasszikus ’lounge suit’ (magyarul: öltöny) a legnépszerűbb választás. Belül esik a legtöbb férfi komfort zónáján és hasznos lehet a későbbiekben üzleti vagy különleges alkalmakra is. Míg a klasszikus kétrészes nyakkendővel viselve akár elegendő is lehet, ne feledjük, hogy a vendégek nagy része is ezt az összeállítást választja majd. Mellény viselésével ünnepélyesebbé tehetjük az összhatást, a legelegánsabb, ha háromrészes öltöny választunk (a mellény ugyanabból a szövetből készül, mint a zakó és a nadrág). Megfelelő szövetválasztással a legtöbb helyszínhez és menyasszonyi ruhához igazíthatjuk. Városi esküvőhöz a világos és középszürke árnyalatok passzolnak, míg egy krémszínű len variáció tökéletes egy vízparti szertartáshoz. Rusztikus stílusú esküvőre választhatunk zakó/nadrág kombinációt is. Egy sötétkék blézer világos nadrággal kombinálva kötetlen, ugyanakkor kitalált stílust sugároz viselőjéről.

 

Sándor sötétkék kétrészes öltönye sallangoktól mentes, mindig elegáns választás.

Az ing legyen hófehér, kerüljük a tört fehér és ekrü árnyalatokat, még akkor is, ha erre bíztatnak. Sokszor olyan hatást keltenek, mintha fehér ingünk sokszor vagy rosszul lett volna kimosva. A dupla mandzsettás ing viselése különleges eseményekre mindig jó ötlet, morning dress és szmoking alatt kötelező. A klasszikus „lehajtott” gallér nem csak pusztán jobban mutat, nem is igazán adekvát az alkalomra. Sohasem árthat, ha van kéznél egy csere ing. Egyrészt balesetek bármikor történhetnek, ugyanakkor egy hosszú nap után jól esik majd inget cserélni az esti „buli-hoz”.

Személyes karaktert kölcsönözhetünk megjelenésünknek a megfelelő kiegészítők összeállításával. Ne feledkezzünk meg az apró részletekről, csak akkor érezhetjük igazán „kész-nek” magunkat, ha minden a helyére kerül. Bizonyos esetekben nincs értelme kísérletezni, ilyen például szmokingos viselet esetén az ing/nyakkendő kombinációja, maradjunk ilyenkor a hagyományosan elfogadott daraboknál. Míg egy átgondoltan kiválasztott nyakkendő egy visszafogott öltönyt is kiemelhet a vendégek tömegéből. Kifinomult, részlet gazdag hatást kölcsönözhetünk megjelenésünknek egy ízléses órával, mandzsettagombbal vagy valamilyen családi kötődésű ékszerrel egyaránt.

A legtöbb fentebb taglalt viselethez választhatunk fekete borjúbox oxford típusú félcipőt. Egy ilyen darab igazi befektetés, mely a későbbiekben bármilyen különleges eseményen jó szolgálatot nyújt majd. Amennyiben az esküvő stílusa kötetlen és/vagy rusztikus választhatunk barna cipőt is. Figyeljünk oda, hogy színe legalább egy árnyalattal sötétebb legyen nadrágunkénál. Érdemes a cipőt az esküvő előtt „betörni”. Viseljük otthon, ha más alkalmat nem találunk rá. Így biztosra mehetünk, hogy bírjuk majd a táncot egész éjen át.

Ne hagyjuk a készülődést az utolsó pillanatra! Amennyiben úgy döntünk, hogy öltönyt vagy cipőt megrendelésre készíttetünk, hagyjunk elég időt (legalább 6 hét) a mestereknek, az esküvői szezon számukra is különleges megterheléssel járhat. Még több ötletet meríthetünk olyan filmekből, mint a „Great Gatsby” vagy Cary Grant és Marcello Mastroianni alkotásai.